Stop met focussen op je prestaties

Als professional streven we naar waardering voor onze prestaties. Dit streven naar prestaties zit ingebakken in ons dagelijks denken en doen. Dit is ook logisch omdat we van jongs af aan beoordelingen krijgen voor alles wat we doen. We winnen wedstrijdjes, krijgen promotie en soms ontvangen we applaus voor de wijze waarop we presteren. We worden betaald voor onze prestaties. Zelfs kleine dingen als een email versturen, een meeting leiden of een wandelgang gesprek met een leiding gevende wordt in ons brein al snel geevalueerd in termen van dat ging goed of dat moet volgende keer beter. Onze auto-feedback staat vaak in de beoordelings stand. En naast onszelf beoordelen we anderen, wat op zijn beurt weer de bewustwording aanwakkert voor de beoordeling van onze eigen prestaties.

Je kunt stellen dat ons leven lijkt op een grote show die beoordeeld wordt door een divers publiek.  En natuurlijk is dat voor een groot deel ook zo.  De beloning voor onze prestaties is in hoge mate afhankelijk van wat anderen van onze prestaties vinden.

Maar toch……  Door de focus op wat anderen van ons vinden worden onze prestaties niet altijd beter.  Je leven leiden met in je hoofd een groot scorebord kent grote valkuilen.

We hebben de natuurlijk neiging om aan iets te beginnen om achteraf positief beoordeeld te worden. Niet alleen leidt deze afhankelijkheid tot meer stress en zwaarmoedige gedachten maar ook tot middelmatig presteren.

Ergens beter in worden vraagt de bereidheid om te falen. Van proberen kun je leren. Er zijn tal van voorbeelden van succesvolle mensen die veel gefaald hebben voordat ze succesvol waren (Einstein en Jobs om er maar 2 te noemen). Het gaat om de moed om iets uit te proberen met als doel die ervaring tot lering en hopelijk ook vermaak aan te wenden. Het gaat dan om de ervaring en niet om de prestatie. Iets moeilijks uitproberen heeft altijd een andere uitkomst dan je verwacht en dat is vaak interessant.

Als je vandaag gespannen bent voor situaties waarin je beoordeeld wordt, probeer het dan te zien als een ervaring in plaats van een optreden. Het leven is geen show maar een aaneenschakeling van ervaringen. Het is de kunst om ervaringen tot je voordeel aan te wenden hoe lastig dat soms ook is.

Veel succes vandaag.

PS. Dit artikel is een vrije bewerking van een HBR blog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief