Hoe lever je kritiek op je baas?

Met sommigen van je collega’s breng je meer tijd door dan met je eigen partner. Dit geeft je een mooi inzicht in het functioneren van deze collega’s. Dit geldt ook voor je baas. Hem/haar zie je functioneren in verschillende situaties: presentaties, meetings, bila’s etc. Dit geeft je inzichten over het functioneren van je baas. Deze inzichten kunnen heel adviserend en waardevol zijn. Maar, is het wel zo handig om deze adviezen te delen?

Kritiek op je baas; een risicovol proces!
De mogelijkheid om kritiek te geven en te ontvangen heeft alles te maken met de relatie. Zonder vertrouwen komt de kritiek niet aan en is deze dus zinloos of zelfs schadelijk om te geven. Een goed leider organiseert zijn tegenstand, wil geen ja-knikkers en staat open voor kritiek. Maar ja, leiders zijn ook mensen dus het is goed om vooraf af te stemmen of hij/zij openstaat voor jouw mening. Als je baas niet ontvankelijk is, wacht dan maar even. Kritiek brengen “to get it of your chest” is maar een korte termijn vreugde voor jezelf en bovendien niet sociaal. Aan de andere kant, als je baas wel ontvankelijk is voor kritiek, dan verdient hij/zij jouw mening. Bij alle feedback moet het jouw oprechte intentie zijn om je baas te helpen en niet om een ander akkefietje te beslechten.

Als je baas terug bijt?
Zelfs als je kritiek vol goede intenties zit en je baas heeft gezegd dat hij/zij openstaat voor alle kritiek kan deze nog terugbijten en/of defensief reageren. Laat je dan niet afblaffen maar blijf bij je mening. Je baas wordt er immers door geholpen en had gevraagd om kritiek. Probeer te herformuleren en trap niet in de valkuil dat je vertelt wat jij zou doen als je baas was. Dan is het immers geen kritiek meer op zijn/haar functioneren maar verschil van mening over de baas-rol. Hou het feitelijk en laat interpretatie over aan je baas.

Bij twijfel, niet inhalen
Als je twijfelt of je baas openstaat voor kritiek, hou je mond. Er is geen enkele reden om je relatie of werk op het spel te zetten tenzij je baas de organisatie of afdeling ernstig benadeelt.

WEL doen bij kritiek op je baas
Wees er zeker van dat je baas oprecht open staat voor feedback. Deel wat je ziet en hoort. Hou het feitelijk. Focus op hoe je kan helpen om te verbeteren, niet op wat jij zou doen als je baas zou zijn.

NIET doen bij kritiek op je baas
Aannemen dat je baas geen feedback wil als hij/zij er niet om vraagt. Vraag ernaar. Aannemen dat je een volledig beeld hebt van de situatie van je baas.
Je feedback geven om een ander akkefietje te beslechten.

Dit stukje is een vertaling en interpretatie van een artikel uit: Best Practices van Harvard Business Review http://blogs.hbr.org/hmu/2010/03/how-to-give-your-boss-feedback.html

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief